_DSC0207.jpg

Hi.

Mijn naam is Femke. Ik woon en werk in Houston, Texas.

Op Femkology deel ik mijn ervaringen en reflecties.

Wat als falen wèl een optie is?

Wat als falen wèl een optie is?

 “Femke de Jong: failure is not an option!”, met die woorden begon mijn patroon zijn speech toen ik jaren geleden afscheid nam van Ekelmans & Meijer Advocaten. Als jonge advocaat is dat een nuttige kwaliteit. Diezelfde kwaliteit was echter de achilleshiel van ondernemers die ik in die tijd als faillissementscurator onder mijn bewind kreeg.

 Als falen geen optie is, dan loop je het risico dat je blind wordt voor signalen dat het de verkeerde kant op gaat. Dan ben je niet meer in staat om bij te sturen en sta je ook niet meer open voor alternatieve routes. Koppel dat aan een ‘gezonde’ dosis ego en je hebt alle ingrediënten voor een spectaculaire crash.

Dat wist ik. Ik heb daar jarenlang over geadviseerd. Bovendien is Expedition North Star niet het eerste bedrijf dat ik opricht. Dat zou mij dus niet overkomen. 

In de aanloop naar de launch gaat alles mis …  

Er is miscommunicatie met de webdesigner, de communicatiestrategie is off the mark, mensen komen hun afspraken niet na, open dagen lopen niet: kortom, niets klopt. Dat weet ik, maar ik kies ervoor om het te negeren. Totdat ik word verbonden met Ernesto Verdugo (Speak In Dubai), een marketeer die hier al jaren met zijn Nederlandse echtgenote woont. Eerder werkte hij in Amsterdam en Dubai. Daar verzorgde hij de marketingtrainingen voor bedrijven als KLM.

De volgende dag zitten we op een terras van Starbucks. Verdugo heeft nog geen 3 minuten nodig om mijn strategie genadeloos onderuit te schieten:“You’re Dutch so I’m just gonna give to you straight. This isn’t gonna work.”

De boze feminist in mij moet even slikken. Die had zich net voorgenomen om zich nooit meer door een man te laten vertellen wat zakelijk wel of niet mogelijk is. De ondernemer in mij kan er echter niet langer omheen dat Verdugo volkomen gelijk heeft. Wat nu?

Why the hurry?”, vraagt hij.Je hebt geen tijdsdruk of financiële druk. Wat je wel hebt zijn mensen, resources en locaties. Je kunt dus eindeloos testen en doorontwikkelen. Totdat er iets staat dat wèl klopt. Heb je enig idee in wat voor luxe positie je dan zit? Waarom gebruik je die ruimte niet?!” Goede vraag.

In mijn hoofd loop ik alle argumenten door waarom het wel per se nu moet. Ik wil heel graag werken, weet niet hoe lang we hier nog zitten, ik verveel me; allemaal redenen die over mij gaan en die niets te maken hebben met wat de doelgroep wil en wat ik daarin zou kunnen betekenen. “Time to kill your darling, dear”, spreek ik mezelf in gedachten toe.

De volgende dag bel ik de locatie met de mededeling dat ik Expedition North Star tijdelijk uit de markt haal: terug naar de tekentafel.

Was het dan allemaal voor niets? Zeker niet. De lancering heeft reuring veroorzaakt, met als gevolg dat er allemaal andere opportunities op mijn pad zijn gekomen. De agenda is tot eind december gevuld met afspraken, workshops en publicaties. In de tussentijd ga ik het bedrijf zelf verder opbouwen.

Hoe dat eruit gaat zien? Daar werk ik aan. You’ll be the first to know when it’s done! :-)

   

 

 

 

 

 

To My Students: A Call For Courage

To My Students: A Call For Courage

Topvrouw

Topvrouw